Je hoort het steeds vaker, een hond op de werkvloer. Het zal lang niet overal kunnen. Maar als het veilig kan, is een hond, op bijvoorbeeld kantoor, erg waardevol voor het personeel. Een vrolijke begroeting aan het begin van de dag. Even een ommetje in de buitenlucht maken met de hond na een vervelend telefoongesprek. Of een paar minuten met de hond spelen om je eerdere taak los te laten en daarna weer fris aan de volgende te beginnen. Maar er is meer. Van een kantoorhond kun je namelijk ook een hoop leren.
Honden reageren op lichaamstaal, iets waar wij mensen ons vaak niet bewust van zijn of wat we weg proberen te stoppen, en houden ons hiermee een spiegel voor. Misschien heb je wel eens gemerkt dat jullie kantoorhond bij verschillende mensen verschillend gedrag vertoont. Blaft hij altijd als jij in gesprek bent met je baas? Of wordt hij soms ineens onrustig wanneer jij langs loopt? Terwijl de hond bij je collega juist op zijn voeten gaat liggen slapen?
Ga dan eens na wat de situatie met jou doet. Scan je lichaam en merk op hoe het in jouw lichaam aanvoelt. Hoe voel jij je op dat moment? En stel jezelf de vraag: "Wat wil de hond mij vertellen met zijn gedrag?" Misschien voel je wel een brok in je keel wanneer je in gesprek bent met je baas. En zou je diep van binnen eigenlijk van alles willen zeggen, maar durf je dat niet. Dit herken je in het gedrag van de hond. Die met zijn geblaf laat zien dat jij je uit mag spreken. Of ervaar je druk in je hoofd en een onrustig gevoel in je lijf. Je raakt het overzicht kwijt in je lange to-do lijst. De hond laat die onrust, die jij probeert weg te stoppen, zien in zijn gedrag.
Het openstaan voor- en zien van de spiegels in het gedrag van de hond is stap één. Er vervolgens iets mee doen is de tweede stap. Coaching kan je helpen om hiermee aan de slag te gaan. Door het gedrag van de hond mee te nemen in de coachsessie komen er, tijdens het doen van oefeningen en het voeren van gesprekken, inzichten boven waar jij stappen mee kan zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld wat je nodig hebt om die stap te zetten en uit te spreken naar je baas wat jij wil zeggen. Of wat je nodig hebt om je hoofd en lichaam weer tot rust te brengen wanneer de onrust het overneemt.
Lijkt het je wat om hier, samen met je kantoorhond, mee aan de slag te gaan? Vraag toestemming aan je werkgever en de eigenaar van de hond en plan een vrijblijvende snuffelwandeling in om te ervaren wat coaching, met jouw kantoorhond als co-coach, voor jou kan betekenen.
Loopt er bij jou op je werk ook een hond rond?
Reactie plaatsen
Reacties