Individuele coaching met jouw eigen hond als spiegel

Tijdens een individueel coachtraject of een losse coachsessie, coach ik jou samen met jouw eigen hond als co-coach en spiegel 1 op 1. Een coachsessie duurt ongeveer één uur en vindt plaats op mijn vaste coachlocatie in de Oirschotse natuur of op de locatie van jouw voorkeur.

Jouw eigen hond als co-coach

Samen met jouw eigen hond coach ik jou, op de onderwerpen waar jij op vastloopt of wel wat handvatten kan gebruiken. Of je nu moeite hebt met het aangeven van je grenzen, wilt ontdekken wat je nu eigenlijk echt zelf wil of je lichaam op de rem trapt met onverklaarbare lichamelijke klachten. Ik begeleid je graag in jouw zoektocht naar de inzichten en antwoorden die jou weer vooruit helpen. 


Coachen met een hond als co-coach is een ervaringsgerichte manier van coaching die je inzichten geeft waarmee jij stappen kan zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, coaching met honden?

Coaching in Oirschot met jouw hond als spiegel | Marloes van de Schoot
Spiegelcoaching in Oirschot met je eigen hond | Marloes van de Schoot

Honden reageren op jouw lichaam

Honden zijn roedeldieren en stellen het groepsbelang boven het eigen belang. Ze doen er alles aan om de roedel als geheel zo sterk mogelijk te houden. Op die manier kunnen ze het beste omgaan met invloeden van buitenaf. Het krachtigst ben je als je helemaal jezelf bent. Met je enthousiasme, maar ook met je kwetsbaarheden. Doordat honden niet communiceren met woorden, maar met lichaamstaal, kunnen zij erg goed onze lichaamstaal lezen. Waar wij dit vaak verleerd zijn en ons gevoel opzij schuiven, zoomt een hond hier juist op in. We zijn ons maar van een klein deel van ons gedrag echt bewust. Bijvoorbeeld als je bang bent en dit wegdrukt, heeft een hond allang in de gaten dat je bang bent. Hij gaat er vanuit dat het een situatie is waar hij bang voor moet zijn en neemt jouw angstgedrag over. Hij spiegelt daarmee jouw angst. Door te kijken naar het gedrag van jouw hond en vervolgens bewust na te gaan hoe jij je op dat moment echt voelt leer je jezelf beter kennen en ga je jouw gedrag achter de (on)bewuste maskers herkennen. Zo zullen uiteindelijk de maskers verdwijnen en word je meer en meer jezelf.

Het verloop van een coachsessie

Een coachsessie ziet er als volgt uit; We starten de coachsessie met het kijken naar de hulpvraag, die we tijdens de snuffelwandeling hebben vastgesteld. Vervolgens stellen we het doel van deze sessie vast. Als we dat helder hebben gaan we aan de slag.

 

Tijdens een coachsessie nodig ik jou en je hond uit om oefeningen te doen. Welke oefeningen dit zijn is afhankelijk van de coachvraag en het doel van de sessie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik je vraag om samen met je hond afwisselend met verschillende lijnlengtes een stukje te lopen. Of om je hond eens met je volle aandacht te aaien. Terwijl je die oefeningen uitvoert benoem ik wat ik zie gebeuren in het gedrag van jou en het gedrag van je hond. Ook stel ik vragen over hoe jij je op dat moment voelt en wat er eventueel verandert in je lichaam tijdens het uitvoeren van de oefening. Dit helpt je om bewust te worden van gedrag, waar jij je eerder niet bewust van was, en gevoelens die zich uiten in je lichaam. Hiermee worden inzichten zichtbaar en voelbaar.

Ook gebruiken we tijdens de coaching vaak vloerankers. Een vloeranker kan bijvoorbeeld een vel papier zijn of een stok die je hebt gevonden in de natuur. Het vloeranker kan in de oefening symbool staan voor, onder anderen, een doel wat je wilt bereiken, een emotie of een persoonskenmerk. Ik begeleid je om verbinding te maken met het vloeranker en je bewust te worden van wat er in je lichaam gebeurt. Zo kun je overtuigingen en niet helpende gedachten boven krijgen en ervaren hoe je hier omheen, overheen, onderdoor of misschien zelfs wel doorheen kan. Zo krijg je inzicht in hoe jij stappen kan zetten waarmee je verder komt op jouw pad.

 

Aan het eind van de sessie kijken we terug op wat we hebben gedaan, welke inzichten er boven zijn gekomen en bespreken we wat de vervolgstap is.

Coaching met jouw hond als co-coach in Oirschot | Marloes van de Schoot
Iedere hond kan een co-coach zijn in Oirschot | Marloes van de Schoot

Kan iedere hond een co-coach zijn?

In het coachen met een hond als spiegel kijken we naar het natuurlijke gedrag van de hond. Dit maakt dat iedere sociale hond geschikt is om co-coach te zijn. De hond hoeft zich dan ook niet te gedragen zoals op de hondenschool, netjes naast je te blijven lopen of zitten en al je commando’s op te volgen. Sterker nog, tijdens het uitvoeren van een oefening in de coachsessie heeft het zelfs de voorkeur om de hond helemaal geen commando’s te geven. Uiteraard houden we ten alle tijden de veiligheid van jou en je hond in de gaten en indien nodig mag er natuurlijk gewoon gebruik worden gemaakt van commando’s. Maar hoe natuurlijker het gedrag is wat je hond laat zien, hoe meer spiegels er zichtbaar worden. Overigens het niet reageren op een commando kan ook een hele mooie spiegel zijn. ;)

Waarom coaching met jouw eigen hond?

Een hond leert je niet alleen lessen tijdens coaching, maar de hele dag door. Dat is dan ook de reden dat ik, Marloes van de Schoot, ervoor kies om jou te coachen samen met je eigen hond als co-coach. Door open te staan voor de lessen van jouw hond, begeleid je trouwe viervoeter je ook buiten de coaching om. Zo kun jij stappen blijven zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling. Ook als je het coachtraject al hebt afgerond. Als je vaker je hond observeert en vervolgens nagaat hoe jij jezelf op dat moment nou echt voelt, zul je steeds weer nieuwe dingen ontdekken die hij of zij voor je spiegelt. Dit levert jou weer nieuwe inzichten op. En het is natuurlijk ook heel fijn om je vertrouwde vriend aan je zijde te hebben.

Coach in Oirschot met spiegels van jouw eigen hond | Marloes van de Schoot

Losse coachsessie

  • Één coachsessie van 1 tot maximaal 1,5 uur.

€85,-

Standaard coachtraject

  • Vijf coachsessies van elk 1 tot maximaal 1,5 uur.
  • Mogelijkheid tot ondersteuning tussen de coachsessies in. Per mail, whatsapp of telefonisch.
  • De coachsessies zijn tot 6 maanden geldig na aankoop.

€425,-

Uitgebreid coachtraject

  • Tien coachsessies van elk 1 tot maximaal 1,5 uur.
  • Mogelijkheid tot ondersteuning tussen de coachsessies in. Per mail, whatsapp of telefonisch.
  • De coachsessies zijn tot 1 jaar geldig na aankoop.

€850,-